Global Statistics

All countries
258,559,613
Confirmed
Updated on 23.11.2021 11:48
All countries
232,277,425
Recovered
Updated on 23.11.2021 11:48
All countries
5,178,038
Deaths
Updated on 23.11.2021 11:48
aktualne
Domů Rady a Tipy Jak jíst a nepřibrat v chladných měsících? Tato jídla Vám zachrání...

Jak jíst a nepřibrat v chladných měsících? Tato jídla Vám zachrání štíhlost, radí odbornice

-

Hodí se oblíbené zahuštěné omáčky i při hubnutí?

Polévky, zahuštěné omáčky a zapékaná zelenina. Během podzimu a zimy byste měli vědět nahradit syrovou zeleninu jinými zdravými jídly. Dávejte pozor, abyste si nepřipravili kalorickou bombu, ale jídlo, které nás přivede ke krásné štíhlé postavě.

Během podzimu a zimy máte přirozeně méně pohybu, a proto byste se měli kontrolovat i v pojídání, abyste pak na jaře nemuseli shazovat přebytečné kilogramy. Stačí vědět, jak se správně stravovat a na vaše boky a břicho se nepřilepí ani gram tuku navíc.

V podzimním jídelníčku by určitě neměla chybět sezónní zelenina či luštěniny. Samozřejmě, nejlepší jsou vždy čerstvé, ale ani tepelně upravenou zeleninka nic nezkazíte. Pokud víte jak na to, můžete se bez problémů najíst do sytosti.

Pro milovnice polévek
Polévky mohou být pro linii prospěšné, ale i nebezpečné. Jde o to, jak je připravíte. Už v minulosti se říkalo, že polévka je lék a měla by mít své zastoupení v každém jídelníčku, u nemocných i zdravých a určitě iu těch, kteří chtějí zhubnout.

„Ideální jsou vývary – masové či zeleninové. Luštěninové polévky jsou poměrně kalorické, při redukci jejich nedoporučujeme, ale v rámci zdravé racionální stravy jsou skvělé. Ideálně bez uzeného či tučného masa, které přidají zbytečné tuky a kalorie, „doporučuje ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment ® Katarína Skybová.

Velkou chybou na podzim při udržení sexy postavičky může být i to, pokud polévky zasmažíte. Přidáte její zbytečné kalorie z mouky a oleje. „Pokud je chcete zahustit, učiňte tak rozmixováním části zeleniny,“ radí. Dejte pozor i na zbytečný tuk. Při přípravě polévky bohatě postačí jedna lžíce oleje.

„Polévky nevyvařujte, ale vařte jen al dente, zelenina tak zůstane křupavá a zachová se v ní více mikroživin. Těstoviny při dietě do polévky nepřidávejte, pokud si hmotnost udržujete, můžete si dopřát za lžíci drobenky a učinit tak polévku sytější. Je to i skvělá zdravá a teplá večeře, „doplnila odbornice na štíhlou linii.

Zahuštěné omáčky bez obav
Zeleninu na podzim víte přijímat i formou specialit jako je guláš. Ty jsou skvělým jídlem po celý rok, ale ještě více potěší v studených měsících. Připravovat je můžete z čerstvé nebo mražené zeleniny.

„Ideální jsou zelené lusky, kapusta, či špenát. Vařte je ale bez jíšky, jen s česnekem či zakysanou smetanou, případně zahuštěné utřeným bramborám. Takto připravené jsou ideální i při hubnutí. Přidejte libové masíčko nebo vajíčko, kterým dodáte potřebné bílkoviny a syté, ale dietní jídlo je na světě, „prozradila Skybová.

U Slovenské hospodyněk jsou mimořádně oblíbené i čočková, fazolové či hrachové husté zahuštěné omáčky. Zde se ale mějte na pozoru.

„Zahuštěné omáčky z luštěnin jsou ideální při udržování hmotnosti, ale ne při hubnutí. Luštěniny obsahují množství sacharidů a jsou poměrně kalorické, proto je začleňte do redukčního menu až později, nikoliv v úvodu vašeho snažení se, i to jen občas a v omezeném množství, „upozorňuje odbornice.

Zelenina z trouby
Když už nevíte, co vařit, vyzkoušejte zapékanou či pečenou zeleninu. Ta může být skvělým dietním jídlem, ale pokud se příliš rozšoupnout při jejich přípravě, tak i velkou kalorickou bombou. Rozhoduje o tom zejména přidaný tuk.

„Ať už je to olej, se kterým zeleninu pečeme, nebo sýr a smetana, v nichž zeleninu zapékáme. Ideální při dietě je péct zeleninu skoro na sucho, nebo jen s kapkou oleje, vhodného na pečení. Je to například olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu, „řekla odbornice.

Na výborné pečené dobroty si bez obav vyberte papriku, rajčata, cuketu, cibuli, zda baklažán.Zemiaky či sladké brambory při hubnutí vynechejte.

Dietní jídlo si umíte připravit i zapékáním. „Na podzim můžete zapékat brokolici či květák. Ideálně ve směsi zakysané smetany s vajíčkem a nastrouhaným sýrem. Na ten však pozor. Vyberte si raději 30% eidam nebo mozzarellu jako mastnější sýry. Použijte z nich jen 1 až 2 polévkové lžíce, „doplnila ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment Katarína Skybová.

Zeleninu pečte ideálně co nejkratší. Pokud pečete al dente, nejen že se nezničí všechny vitaminy, ale i sacharidy z jídla tělo využije pomaleji, což je pro zdraví, ale i pro štíhlou linii ideální.

Takovými triky se nejen, že skvěle a do sytá najíte, ale zůstanete fit a čerstvé po celou podzimu a zimy a na jaře si můžete bez problémů vychutnat teplejší počasí ve stejných džínách nebo v oblíbených upnutých šatech …

Must Read

- Reklama -PR článek