Global Statistics

All countries
340,180,097
Confirmed
Updated on 20.1.2022 16:46
All countries
271,219,398
Recovered
Updated on 20.1.2022 16:46
All countries
5,586,082
Deaths
Updated on 20.1.2022 16:46
aktualne
Domů Bydlení 6 nejčastějších mýtů o pečení chleba v domácí pekárně

6 nejčastějších mýtů o pečení chleba v domácí pekárně

-

Na internetu narazíte na mnoho odpůrců domácího pečení chleba. Podívali jsme se, co je pravdy na 6 nejčastějších výhradách, které vůči domácím pekárnám mají.

S domácí pekárnou je to jako s odšťavňovačem. Milujete ovocné šťávy a tak si koupíte přístroj pro jejich výrobu. Řeknete si, že pro začátek nepotřebujete žádný profesionální a pak se trápíte s hlučným a málo efektivním výrobkem. Po pár týdnech už odšťavňovač leží na dně skříně a vy si stěžujete známým, že to za ty peníze rozhodně nestálo.

Jenže právě používáním nekvalitních spotřebičů vzniká nejvíce mýtů nejen o odšťavňovačích a domácích pekárnách, ale také o dalších přístrojích. Je to zhruba stejné, jako kdybyste si koupili trabant a očekávali jízdní vlastnosti porsche. Mimochodem, znáte někoho, kdo si po „začátečnickém“ přístroji koupil nějaký kvalitní? My také ne.

1.V chlebu zůstávají díry od háků

Háky neboli hnětače promíchávají těsto a když je v něm necháte, chléb se upeče is nimi. Z hotového chleba je pak musíte vytáhnout, což v pečivu zanechá nevzhledné díry. I ty nejlevnější domácí pekárny ale umožňují vytažení háků z těsta ještě před začátkem pečení.

  1. Chléb nemá žádnou kůrku

Chléb z domácí pekárny samozřejmě kůrku má, ale svojí konzistencí se od té z obchodu liší. Je celkově vlhčí, protože při pečení v pekárně neuniká vlhkost. Můžete dosáhnout i křupavou kůrku, chce to jen trochu cviku.

  1. Chleba pečený v troubě chutná lépe

Jiná technologie pečení znamená také trochu jinou chuť. Někomu chléb z domácí pekárny zachutná natolik, že už ten normální nechce a někdo si zkrátka na novou chuť nezvykne. Mnoho lidí ale výhody obou způsobů příprav zkombinovala, zamísí si těsto v pekárně a chléb pak dopeče v troubě.

  1. Výroba domácího chleba je dražší než nákup pečiva z obchodu

Zastánci tohoto mýtu zdůrazňují cenu elektřiny a domácí pekárny. Čím častěji ale pečete, tím více se vám pořízení pekárny vyplatí. Cena ingrediencí je pak čistě na vás, mezi ty základní patří jen mouka, sůl, voda a kvásek. I kdyby ale nakonec domácí pečení vyšlo dražší, chuť domácího chleba je jednoduše k nezaplacení.

Luxusní domácí pekárna jakou nabízí například firma Sana navíc slouží i pro přípravu jiných dobrot, než jen čerstvého chleba. Připravíte s ní jogurty, marmelády, maso i exotické speciality.

  1. Chléb z domácí pekárny není tak zdravý jako „normální“ chléb

Za tímto mýtem stojí aféra s „éčky“ obsaženými ve směsích na domácí pečení. Když si ale smícháte vlastní ingredience a upečete například celozrnný chléb bez barviv a stabilizátorů, nemá pečivo z obchodu šanci.

V kvalitní domácí pekárně navíc pohodlně vypěstujete vlastní kvásek metodou třífázového kynutí. Díky tomu má daleko lepší vlastnosti než kvásek používaný pro velkovýrobu chleba do obchodů.

  1. Místo chleba dostanete spíše chlebový koláč

Pečivo z domácí pekárny prý připomíná vařený chlebový koláč, který ani vzhledově nevypadá jako klasický chléb. Vzhledově souhlasíme – tvar chleba kopíruje obdélníkový tvar pekárny. Vařený chlebový koláč ale naznačuje, že se odpůrci jeho chléb nepovedl, co se může stát každému.

Jak už jsme psali, chce to jen trochu cviku a získáte perfektní chléb přesně podle vaší chuti. Nikdy ale nemůžete čekat, že bude jako z obchodu. Bude totiž lepší!

Must Read

- Reklama -PR článek